A Védőnői Szolgálat az évek folyamán több rendezvény szervezésében is részt vesz. Ezek célja, hogy minél tágabb körben érjük el a lakosságot és egy kötetlenebb fórumot biztosítsunk a gondozottaink részére.

Minden év szeptemberében Az Anyatejes Táplálás Világnapja alkalmából (augusztus 1.), illetve márciusban a Nők Napja környékén tartunk Nők Egészsége napot.

 

Anyatej világnap – rendezvényt tartott a Rákosmenti Védőnői Szolgálat 👩‍🍼👨‍🍼🤱

Dunai Mónika országgyűlési képviselő asszonnyal örömmel fogadtuk el Ács Rozália, a Rákosmenti Védőnői Szolgálat vezetőjének meghívását az Anyatej világnapjához kapcsolódó rendezvényükre.

 

242667716_264074959054139_6807450065315646784_n
Úgy gondolom, hogy a nyugodt családi légkör, a családtagok egymás iránt érzett szeretete biztos alapot jelent ahhoz, hogy a későbbiekben ne csak fogadni, hanem adni is tudjuk a szeretetet.
Manapság sokan támadják a családi közösséget, vannak akik a létét is megkérdőjelezik. Pedig a család nem a problémát, hanem a megoldást jelenti!
A gyermekvállalás a szülők számára egyszerre boldogság és kihívás!
Rákosmente Önkormányzata igyekszik minden támogatást megadni a kerületben élő családoknak, ezzel is üzenve az itt élőknek, hogy Rákosmente egy családbarát kerület.

 

Horváth Tamás polgármester úr
*****

 

243138358_4629147943816377_3640207417741840459_nIdén megszervezhettem kolléganőmmel a Rákosmenti Védőnői Szolgálat Anyatejes Világnapi rendezvényét. A programnak a Vigyázó Sándor Művelődési ház adott otthont. Igyekeztünk olyan előadókat hívni, akik szakmájukban elismertek. Life coach, mozgásterapeuta, és IBCLC szaktanácsadó tartott színvonalas előadást. Külön kisteremben dietetikus ismertette az anyukákat, a hozzátáplálás legújabb trendjeiről. A zenét kedvelő anyukák és gyermekeik pedig hangszeres bemutatót nézhettek meg . Azoknak az édesanyáknak, akik elkötelezettek a szoptatás mellett és 6 hónapig kizárólag, illetve 1 éves koron túl is anyatejjel táplálják gyermeküket, idén is oklevéllel és tombolával kedveskedtünk. Közel 100 felajánlást tudtunk összegyűjteni a sorsoláshoz. Abaházi Csaba rádiós műsorvezető az első szóra elfogadta a felkérést, és levezényelte a tombolát. Így szinte minden édesanya aki eljött, ajándékkal, élményekkel és újabb ismeretekkel térhetett haza.

 

Bánhidi Ildikó védőnő

 

*****

Kedves Nőtársaim! „Nők a Nőkért” Nők egészsége rendezvényünk alkalmából köszöntünk! 2021.03.08.

Tavasz hajnalán róluk emlékezünk,
A nőkről, kiknek életünk köszönhetjük.
Ki mindent megtesz értünk,
dajkál, ápol és felnevel ő.
Hálánk szálljon lányra, anyára,
ki a családot összetartja.
Szépséges nők, jó asszonyok,
kívánunk boldog, víg nőnapot!

                                                               (Kéri János)


 

Anyatejes Táplálás Világnapja 2020.

 

118651472_1466656936875570_5722833791494715376_n

A Rákosmenti Védőnői Szolgálat és a Sportolj, Mama XVII. kerületi csoportja immár harmadik alkalommal rendezte meg a Sportolj Mama! – Fussunk együtt futóversennyel egybekötött szabadtéri programot, így ünnepelve és  népszerűsítve az anyatejes táplálást.2020. augusztus 1-én, az Anyatejes táplálás világnapján, a Szoptatás világhetének kezdetén kerületünkben élő kismamák és családjaik gyülekeztek a rákoscsabai vasútállomás melletti kerékpárútnál, hogy a védőnők felhívására egy közös futással hívják fel a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára.Az indulás előtti percekben Horváth Tamás polgármester köszöntötte a vállalkozó kedvű édesanyákat és családjaikat.  Az anyatejes táplálás előnyeit alátámasztó bizonyítékok már mindannyiunk számára ismertek, hangsHorváth Tamás polgármester a résztvevőkkelúlyozta a városvezető. Tudjuk, hogy a szoptatáshozzájárul a csecsemők túléléséhez, segíti fejlődésüket, biztosítja a gyermekek idegrendszerének és fizikumának megfelelő fejlődését, de hosszú távú pozitív egészségügyi hatást jelent a nők számára is. Horváth Tamás elmondta, Rákosmente Önkormányzata igen jó kapcsolatot ápol a helyi védőnői szolgálattal. A védőnők kiváló szakmai munkáját a városvezetés korszerű infrastruktúrával segíti. A polgármester egy jó hírrel zárta köszöntőjét, miszerint az EMMI 2021. július 1-től a csecsemőgondozási díj mértékét a jelenlegi 70 százalékról az édesanya teljes fizetésének mértékére emeli.Ács Rozália, a Rákosmenti Védőnői szolgálat intézményvezetője elmondta, igen büszkék arra, hogy  kerületünk egyik védőnője, Tompai Apágyi Kármen egy nemzetközileg is elismert szakképesítéssel rendelkezik, IBCLC szoptatási szaktanácsadó. Szakképzése alapján a szoptató anya és a szoptatott csecsemő különleges igényeit szem előtt tartva megelőzi, felismeri, illetve segít megoldani a szoptatással kapcsolatos problémákat. Az IBCLC nem helyettesíti a védőnőt, csecsemős nővért vagy a gyermekorvost, sokkal inkább együtt dolgozik velük, munkájával kiegészíti az ő munkájukat.A Rákosmenti Védőnői Szolgálat munkatársaiA védőnők elmondták, ha a kisgyermek legalább az első hat hónapjában anyatejjel táplálják, az egész életére megalapozhatja az egészségét. Ennek ellenére csupán a babák fele kap anyatejet Magyarországon, ezért fontos, hogy minél több kisgyermeket váró anyuka felismerje a szoptatás fontosságát.A futás előtti percekbenA közös fotó után, az édesanyák családjukkal és a védőnőkkel közösen – volt, aki futva, volt, aki sétálva – indultak el a Rákos-patak melletti kerékpárúton a Népkertig, ahol frissítők, sportolási lehetőségek, játékok és kötetlen beszélgetések várták a résztvevőket.Az anyatejes táplálás világnapját 1992-től tartják világszerte, mellyel kezdetét veszi a szoptatás világhete. Az egészségügyi szervezetek 120 országban hívják fel a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára.

Futás Sétálás Sportolás

 

*****