Sportolj, Mama! Anyatejes táplálás világnapja alkalmából a szoptatás világhetén

anyatejes

2020. Augusztus 1. szombat 9:00 órától 12:00 óráig 

Rajt: A rákoscsabai vasútállomás melletti kerékpárút

Cél: Népkert, ahol frissítők, sport lehetőségek, játékok és kötetlen beszélgetési lehetőségek várják a kedves résztvevőket.

Jelentkezni lehet a területi védőnőknél!

Felhívjuk a családok figyelmét, hogy a futáson, gyalogláson mindenki a saját felelősségére vegyen részt. Nem verseny, az anyák-babák jó közérzetét szolgáló együttlét.

Kérjük, az aktuális egészségvédelmi szabályokat a rendezvényen is tartsák be!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk: Rákosmenti Védőnői Szolgálat és a Sportolj Mama XVII. kerületi csoportja 

babakocsi-mother-infant-illustration-father-png-favpng-Yrt5E7cVeaTyL69tMQ6iCkAdk

SZOPTATÁS-AZ EGÉSZSÉGESEBB BOLYGÓÉRT!

*****

Újra indult a Baba-mama Klub

Baba-mama foglalkozásunk céljai közé tartozik, hogy csökkentse a szülői elszigetelődést, kommunikációs színteret biztosítson az édesanyáknak. Segít az édesanyák, édesapák és 0-3 éves korú gyermekeik közötti kommunikáció fejlesztésében, támogatja a biztonságos kötődés kialakulását, prevenciós felületként működve segít megelőzni a normálisnak tekinthető életciklus válságok elmélyülését, pszichés támogatást nyújt az érzelmileg megterhelt édesanyáknak, valamint szükség esetén információt biztosít a szülőknek arról, milyen szakembereket kereshetnek fel a különböző problémák felmerülésekor (pl. mozgásfelmérés, orvosok, korai fejlesztés, családterápia, mediátor stb.). Kéthetente péntekenként 9:30-tól 11:30-ig várjuk kicsik és nagyok társaságát a VIGYÁZÓ SÁNDOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN.

 

Kerületünkben 4 helyszínen is működik baba-mama klub ( A járványhelyzetre való tekintettel a klub foglalkozások határozatlan ideig felfüggesztésre kerültek, csak a Vigyázó Művelődési Központban indult újra!!!)

Helyszínek:

Rákoshegyi Közösségi Ház (felfüggesztve)

1174 Budapest, Podmaniczky Zs. u. 3.

Minden páratlan hét péntekjén 10 -12 óra között

Szakmai vezető: Törzsök Gabriella védőnő

Elérhetősége: 06/20-317-2017

Rákoskerti Művelődési Ház (felfüggesztve)

1171 Budapest, Rákoskert sugárút 66.

Minden páratlan hét csütörtökjén 10-12 óra között

Szakmai vezető: Hajzer Edina védőnő

Elérhetősége: 06/20-286-4054

Vigyázó Sándor Művelődési Központ

1173 Budapest, Pesti út 113.

Kéthetente pénteken: 9.30- 11.30 között

Szakmai vezető: Bánhidi Ildikó védőnő

Elérhetősége: 06/20-312-0116

Csekovszky Árpád Művelődési Ház (felfüggesztve)

1172 Budapest, Hősök tere 9.

Minden páratlan hét csütörtökjén 10-12 óra között

Szakmai vezetők: Katona Csabáné és Széll Brigitta védőnő

Elérhetőségük: 06/20-311-7353

*****

GYEREKET A MAGASBA! 

Kedves Gondozottaink!

Köszönjük az aktív részvételt. Több, mint ezer fotó és videó került feltöltésre, és közel 7 ezren követték az élő közvetítést. Hála Istennek idén is rekord született, mert ilyen esemény eddig még nem volt. Azaz április 29-én volt a történelem első otthoni gyermekek magasba emelése.

A teljes adás itt tekinthető meg:

Az emelésről készített összeállítás pedig itt található:

Hálásak vagyunk, hogy idén is sokan emelték magasba gyermeküket a 17.kerületben is. Bízunk benne, hogy jövőre már a megszokott körülmények között találkozhatunk újra, hogy együtt mutassuk meg a világnak a legnagyobb értéket: a GYERMEKET.

*****

Csatlakozzatok a történelem első online gyerekemeléséhez TI is!
Tartsatok velünk Április 29-én 11 órakor, és emeljétek gyermekeiteket a magasba otthon!

Varázsoljunk mosolyt a nagyszülők, rokonok, barátok arcára, akik nem lehetnek most velünk! Legyünk együtt virtuálisan és emeljünk minél több gyereket a magasba! Az emelésről készítsetek fotót, töltsétek fel a gyereketamagasba.hu  oldalra és küldjétek el a védőnők részére is. Döntsön rekordot a XVII.kerület apraja-nagyja!

Több meglepetéssel is készülünk erre a különleges napra, ha érdekel mit tartogatunk a tarsolyunkban, csatlakozz az eseményhez és oszd meg barátaiddal!

Hasznos információkért látogass el a www.gyereketamagasba.hu weboldalra!

Az esemény fővédnöke idén is Böjte Csaba ferences rendi szerzetes.

Program:
Április 29-én egy fergeteges élő show keretein belül Takács Bence Ervin műsorvezető vezénylésével többek között emelni fog Kiss Ramóna, Lékai Máté Hivatalos Rajongói Oldal, Kiss Gergely, Mádai Vivien hivatalos oldala, Szöllősi Györgyi, Pór Attila újságíró és még sokan mások. 👨‍👩‍👧‍👦

Nézd az élő showt az emelés napján 10:40-től a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Gyereket a magasba hivatalos Facebook oldalán.

*****

Védőnői ellátás a koronavírus járvány idején 

*****

Látogatás a Rákosmenti Védőnői Szolgálatnál

92798452_871476903301022_3947605747147210752_oHorváth Tamás polgármester mosható maszkokat adott át a Rákosmenti Védőnői Szolgálat vezetőjének, Ács Rozáliának. Az intézményvezető tájékoztatta a városvezetőt, hogy az országban eddig egyedülálló módon csak a kerületben dolgozó védőnők kezdték meg az otthoni munkavégzést, így segítve a rákosmenti családokat. Ács Rozália hozzátette, a kerületi védőnők áldozatos munkája és odaadása példamutató ebben a szituációban. Az intézményvezető azt is elmondta, a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetben kiemelten fontos, hogy az otthon lévő kismamák és kisgyermekes anyukák számíthassanak a védőnőkre, akik tudásuk legjavát adva igyekeznek helyt állni annak érdekében, hogy hatékonyan segítsék a kerületi családokat.

Horváth Tamás polgármester köszönetét fejezte ki a védőnők elkötelezett és lelkiismeretes munkavégzéséért, valamint hozzátette, Rákosmente Önkormányzata minden támogatást és segítséget megad annak érdekében, hogy a szolgálat munkatársainak egészségét megóvja.

92876209_871478126634233_3190937448527953920_o92433551_871492416632804_8965987776520519680_o92388834_871476966634349_876462727575371776_o

 

*****

Letölthető könyv

A Semmelweis Kiadó ingyenesen elérhetővé tette az interneten az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosai által jegyzett, Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című 2015-ös könyvet. A szülőknek szánt gyermekgyógyászati kiadvány célja, hogy hasznos, gyakorlati ismeretekkel lássa el a szülőket, bemutatva a leggyakoribb gyermekkori problémákat a csecsemőkortól egészen a pubertás korig, valamint azok kezelési módszereit, kiemelt figyelmet szentelve annak, hogy mikor kell szakemberhez fordulni segítségért.

A kiadvány az egészen mindennapos bajok mellett, mint a láz vagy a fejfájás, az olyan ritkábban tárgyalt területekre is kitér, mint a nemi szervek megbetegedései, a vérproblémák, vagy a viselkedészavarok, felhívva a figyelmet arra is, hogy mikor szükséges szakember segítségét kérni, emellett pedig hasznos tanácsokkal és szakorvosi elérhetőségekkel is ellátja a szülőket.

Az eredetileg 2015-ben megjelent nagysikerű kiadványt az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika orvosai, dr. Szabó Attila klinikaigazgató, dr. Krivácsy Péter főorvos és dr. Cseh Áron egyetemi tanársegéd szerkesztették.

A Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? című könyv ide kattintva érhető el PDF-formátumban.

*****

 

Kedves Szülők!

A jelenlegi járványügyi helyzet miatt az alábbiak betartását kérjük:

  • Tanácsadásra mindig csak a védőnővel előre egyeztetett időpontban jelenjen meg.

  • Amennyiben a család bármely tagja beteg volt ( orrfolyás, köhögés, hőemelkedés, láz ) az elmúlt 1 hétben, kérjük ne lépjen a tanácsadóba és a váróhelyiségbe se.

  • A gyermekkel a váróteremben és a tanácsadóban is csak egy kísérő tartózkodhat.

  • Amennyiben rendelkezésükre áll szájmaszk, kérjük annak használatát.

  • Tanácsadóba való belépéskor használjanak kézfertőtlenítőt. Amennyiben nem áll rendelkezésükre, jelezzék és biztosítunk kézfertőtlenítő lehetőséget.

  • Amennyiben a család bármely tagja beteg volt ( orrfolyás, köhögés, hőemelkedés, láz ) az elmúlt 1 hétben, a tervezett védőnői családlátogatás előtt ezt jelezzék.

  • A külföldi utazások tényét jelezzék a családlátogatásra és tanácsadásra való időpont egyeztetése során.

TILOS a váróterembe és tanácsadóba betegen belépni!

 

*****

Védőnők a gyermekáldásért díj

DSC_3195

2020. január 14-én páratlan önzetlenségük és maximális hivatástudatuk elismeréseként kaptak kitüntetést azok a védőnők, akik sokat tettek a várandós és szoptatós kismamák, valamint az újszülöttek egészséges fejlődése érdekében. A díjat 2020-ban Vidáné Válóczi Éva, Katona Csabáné és Borbélyné Horváth Anikó vehették át Soltész Miklóstól, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárától.
 
Január 20-án Horváth Tamás polgármester vendégül látta az idei Védőnők a gyermekáldásért díjat elnyert két kerületi szakembert, Vidáné Válóczi Évát és Katona Csabáné Erzsikét, valamint Ács Rozáliát, a Rákosmenti Védőnői Szolgálat vezetőjét.
Horváth Tamás gratulált a két rákosmenti díjazottnak az országos elismerésért és köszönetét fejezte ki a kerületben végzett kimagasló munkájukért. A kötetlen beszélgetés során a szakemberek felidézték a múltbeli eseményeket, valamint kitértek a sok évtizedes munkájuk legemlékezetesebb történéseire, de szóba került a jövő, a pályakezdő védőnők is, akik által folyamatosan megújul a szakma. Emellett a városvezető személyes tapasztalatairól mesélt, valamint a védőnők elévülhetetlen szerepére is felhívta a figyelmet, végezetül gratulált a díjazottaknak, akik ezzel az országos kitüntetéssel öregbítik Rákosmente hírnevét.
*****