letöltésKedves új Várandósok!

A várandós állapot pszichológiai szempontból normatív krízishelyzetként értelmezhető, ezért a jelenlegi járványügyi helyzetben kiemelt figyelmet fordítunk a várandós anyák és családok támogatására.

A magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény 3. § (1)-(2) bekezdése alapján, a Magyarország  területén  lakóhellyel  rendelkező  magyar  állampolgár  térítésmentes várandósgondozásra  jogosult.   A  várandósgondozás  keretében  elvégezzük  a magzat  egészséges fejlődését  ellenőrző  és a gyermeket  váró  nő  egészségvédelmét  biztosító  szűrővizsgálatokat.

A járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel, a személyes találkozások számának minimalizálására kell törekedni.

  • Az ellátás során előtérbe kerül a távkonzultáció lehetősége.
  • A gondozás menetéről – lehetőség szerint – telefonon egyeztet a védőnő a kismamával.
  • Légúti fertőzés, láz esetén semmi esetre se jöjjön a várandós tanácsadásra. (Amennyiben ilyen tünetek jelentkeznek, a háziorvosával kell konzultálnia az egészségi állapotával kapcsolatban, és a várandós tanácsadást távkonzultációban vegye igénybe).
  • A személyes találkozást igénylő ellátás mindig előre egyeztetett időpontban történik!!!
  • Az időpontkérő várandós anya lehetőség szerint egyedül jöjjön a tanácsadásra.
  • Kiemelten fontos, hogy pontosan érkezzen a tanácsadásra.
  • A váró helyiségben egyszerre, egyidőben csak egy fő gondozott, illetve  szükség esetén egy fő hozzátartozója tartózkodhat.

A lakóhely szerint illetékes területi védőnő  kiállítja és kiadja a várandós gondozási könyvet. Hogy a személyes találkozás minél rövidebb ideig tartson, kérjük előre töltsék ki az adatfelvételi lapot és küldjék el emailben védőnőjüknek (segítségképpen használják a védőnő keresőt).

Várandós felvételi adatlap   

(katt.)

A várandós gondozás alapja a szülők és a szakemberek közötti szoros együttműködés annak érdekében, hogy a gyermekük a fogantatás pillanatától megfelelően fejlődjön. Együtt gondoskodunk a magzat egészséges lelki, értelmi, fizikai fejlődéséről, a problémák mielőbbi felismeréséről, azok kezeléséről.

  1. Óvintézkedések várandósok részére

„Óvintézkedések várandósok, kismamák részére saját egészségük és a csecsemő egészsége érdekében” című  összefoglaló letölthető az alábbi linkről: https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/tajekoztato kismamaknak 0. pdf

  1. Tudnivalók és teendők, ha a fertőzés gyanúja felmerül (tünetekkel rendelkezik).

A várandósság időszakában, amennyiben láz és enyhe felső légúti tünetek jelentkeznek, fel kell venni a kapcsolatot a kezelőorvossal (lehetőség szerint távkonzultáció útján), aki dönt a további ellátás szükségességéről, valamint a teszt esetleges elvégzéséről. A tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel rendelkező COVID-19 fertőzés gyanús vagy pozitív várandós – a kezelőorvos javaslatára, az illetékes kerületi/járási hivatal népegészségügyi osztály határozata alapján – otthonában tartózkodhat. Fontos, hogy ilyen esetben a várandós anya értesítse a területi védőnőt!

A területi védőnő távkonzultáció útján fokozottan fogja figyelemmel kísérni a COVID-19 fertőzés gyanús vagy pozitív várandós anya egészségi állapotának alakulását.

Figyelem –  AJÁNDÉK Babacsomag 

Az újszülött jogán „Rákosmenti Babacsomag” adható annak a családnak, ahol az egyik vagy mindkét szülő, a gyermek születését vagy a gyermek három hónapos korának betöltése előtt történt örökbe fogadását megelőzően, legalább hat hónapja a kerületben bejelentett állandó lakcímmel rendelkezik és életvitelszerűen ott él. A járványra való tekintettel a kitöltött babacsomag igénylő lapot online is be lehet küldeni az alábbi email címre:

 mihaly.gabor@rakosmente.hu
További informació az Önkormányzat weboldalán olvasható: itt