letöltésKedves új Várandósok!

A várandós állapot pszichológiai szempontból normatív krízishelyzetként értelmezhető, ezért a jelenlegi járványügyi helyzetben kiemelt figyelmet fordítunk a várandós anyák és családok támogatására.

A magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény 3. § (1)-(2) bekezdése alapján, a Magyarország  területén  lakóhellyel  rendelkező  magyar  állampolgár  térítésmentes várandósgondozásra  jogosult.   A  várandósgondozás  keretében  elvégezzük  a magzat  egészséges fejlődését  ellenőrző  és a gyermeket  váró  nő  egészségvédelmét  biztosító  szűrővizsgálatokat.

A járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel, a személyes találkozások számának minimalizálására kell törekedni.

 • Az ellátás során előtérbe kerül a távkonzultáció lehetősége.
 • A gondozás menetéről – lehetőség szerint – telefonon egyeztet a védőnő a kismamával.
 • Légúti fertőzés, láz esetén semmi esetre se jöjjön a várandós tanácsadásra. (Amennyiben ilyen tünetek jelentkeznek, a háziorvosával kell konzultálnia az egészségi állapotával kapcsolatban, és a várandós tanácsadást távkonzultációban vegye igénybe).
 • A személyes találkozást igénylő ellátás mindig előre egyeztetett időpontban történik!!!
 • Az időpontkérő várandós anya lehetőség szerint egyedül jöjjön a tanácsadásra.
 • Kiemelten fontos, hogy pontosan érkezzen a tanácsadásra.
 • A váró helyiségben egyszerre, egyidőben csak egy fő gondozott, illetve  szükség esetén egy fő hozzátartozója tartózkodhat.

A várandós gondozás alapja a szülők és a szakemberek közötti szoros együttműködés annak érdekében, hogy a gyermekük a fogantatás pillanatától megfelelően fejlődjön. Együtt gondoskodunk a magzat egészséges lelki, értelmi, fizikai fejlődéséről, a problémák mielőbbi felismeréséről, azok kezeléséről.

 1. Óvintézkedések várandósok részére

„Óvintézkedések várandósok, kismamák részére saját egészségük és a csecsemő egészsége érdekében” című  összefoglaló letölthető az alábbi linkről: https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/tajekoztato kismamaknak 0. pdf

 1. Tudnivalók és teendők, ha a fertőzés gyanúja felmerül (tünetekkel rendelkezik).

A várandósság időszakában, amennyiben láz és enyhe felső légúti tünetek jelentkeznek, fel kell venni a kapcsolatot a kezelőorvossal (lehetőség szerint távkonzultáció útján), aki dönt a további ellátás szükségességéről, valamint a teszt esetleges elvégzéséről. A tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel rendelkező COVID-19 fertőzés gyanús vagy pozitív várandós – a kezelőorvos javaslatára, az illetékes kerületi/járási hivatal népegészségügyi osztály határozata alapján – otthonában tartózkodhat. Fontos, hogy ilyen esetben a várandós anya értesítse a területi védőnőt!

A területi védőnő távkonzultáció útján fokozottan fogja figyelemmel kísérni a COVID-19 fertőzés gyanús vagy pozitív várandós anya egészségi állapotának alakulását.

A születendő gyermek anyakönyvezéséhez szükséges iratok:

Minden esetben: érvényes személyi igazolvány és lakcímkártya.

Ezen kívül:

 • HÁZASSÁGBAN ÉLŐKNÉL:
 • akik 2014. június 30-ig kötöttek házasságot: célszerű elektronikusan regisztráltatni a házasságkötést még a szülés előtt. Amennyiben nem történik meg, előfordulhat, hogy a gyermeket automatikusan az anya nevére anyakönyvezik (pl. ha megtartotta a lánykori nevét, vagy a férje vezetéknevét a saját keresztnevével vette fel a „- né” toldalék nélkül, mivel ezekben az esetekben nem egyértelmű, hogy férjezett)

Menete: amennyiben a házasságkötés helyén lakik: az anyakönyvvezető elektronikusan rögzíti, felírja az ún. „sz” számot. További teendője nincs. ha más településen lakik: az ottani hivatalban is kérheti. Szükséges hozzá az eredeti Házassági Anyakönyvi Kivonat. A két hivatal egymás között intézi az elektronikus rögzítést. További teendője nincs.

 • azoknál, akik 2014. július 1 után kötöttek házasságot, elegendő az egyedi elektronikus anyakönyvi azonosító, illetve az anya ún.: “sz” száma, ami a házassági anyakönyvi kivonaton található
 • HAJADONOK, ÉLETTÁRSI KAPCSOLATBAN ÉLŐK APASÁGI NYILATKOZATTAL:
 • eredeti orvosi igazolás, amin szerepel a szülés várható időpontja és a fogantatás vélelmezett időpontja is! Kizárólag nőgyógyász szakorvos igazolása fogadható el, ennek hiányában az apasági nyilatkozatot az anyakönyvvezetők nem tudják elkészíteni! Az igazoláson szerepelnie kell a kiállító intézmény fejbélyegzőjének és az orvos körbélyegzőjének is! (149/1997.09.10. Kormányrendelet 59§ 1.bek.)

Figyelem –  AJÁNDÉK Babacsomag 

Az újszülött jogán „Rákosmenti Babacsomag” adható annak a családnak, ahol az egyik vagy mindkét szülő, a gyermek születését vagy a gyermek három hónapos korának betöltése előtt történt örökbe fogadását megelőzően, legalább hat hónapja a kerületben bejelentett állandó lakcímmel rendelkezik és életvitelszerűen ott él. 
További informació az Önkormányzat weboldalán olvasható: itt