Védőnő óvodai feladatai

A védőnő számos feladatot lát el a területén. Óvodakezdés előtt tájékoztatja a szülőt, hogy érdemes a gyermek mindennapjaiba bevezetni az óvodában szokásos napirendet, hogy a beilleszkedés, az új közösség ne okozzon gondot számára. Segítséget nyújt a beiratkozással kapcsolatos ügyekben. Ha a védőnő körzetében van óvoda, ott is látogat, és a jogszabály által előírt óvodai feladatait elvégzi.

Éves munkatervet készít a tanévben zajló eseményekről, feladatokról, melyet egyeztet a vezető óvónővel és az óvodát ellátó orvossal. Részt vehet a szülői értekezleteken, ahol tájékoztatást adhat a kötelező státuszvizsgálatok fontosságáról, a fertőző betegségekről, mozgásszervi elváltozásokról, azok megelőzéséről és egyéb igény szerinti témakörökről.

Negyedévente tisztasági vizsgálatot végez a gyermekek körében, melynek része a fejtetvesség felderítése.received_994758154269159 Óvodában kerülhet sor csoportos egészségnevelésre, ahol beszélget az egészséges életmódról, többek közt a táplálkozásról, tisztálkodásról, fogápolásról, és mozgásról is. Feladatait és ezeket a fontos témákat játékosan vezeti fel a gyermekeknek, hogy játszva tanulják meg az egészségük megőrzéséhez szükséges alapvető dolgokat.

A védőnő együttműködik az óvodai dolgozókkal, az orvossal, és a szülőkkel.

A bölcsődékben, az óvodákban és az iskolákban nagyon fontos az egészséges életmódra nevelés, ennek részeként a helyes higiénés szokások kialakítása. Ezért október 15.-én ünnepeljük a kézmosás világnapját, melyet az UNICEF 2008-ban hívott életre, hogy felhívja a figyelmet azokra a kockázatokra, amelyeket a kézmosás elmulasztása okoz. A Covid-19 érkezésével már a legkisebbek is megtanulták, hogy a kezünkön mintegy 200 különböző baktérium törzs fordul elő, és a megfelelő kézmosással a betegségek csökkenthetőek lennének.

A védőnők részt vesznek az óvodában a gyermekek egészségnevelésében úgy, hogy a gyermekek részére csoportosan, teljes körű, egészségnevelő órákat tartanak.

A védőnő által az óvodások játékos formában megtanulják, miért és mikor kell kezet mosni, és a helyes kézmosás technikáját elsajátítják.

Mikor mossunk kezet?

Naponta többször kell szappannal kezet mosni:

– evés előtt és után
– WC használata után
– nyers hús, mosatlan zöldség vagy szemét érintése után
– ha piszkos
– ha a szabadban játszottunk
– ha beteget látogattunk
– ha köhögtünk, tüsszentettünk
– ha állatot simogattunk

Hogyan kell kezet mosni?
A kézmosás 5 lépése:

1. Nedvesítsük meg kezünket, meleg vizet használjunk.
2. Szappanozzuk be.
3. Dörzsöljük át kezünket legalább 20 másodpercig. Mossuk meg a tenyeret (jól dörzsöljük össze), a kézfejeket, a csuklót, az ujjak közét és a köröm alatt is, utóbbihoz használjunk körömkefét. A gyerekek mérhetik a szükséges időt úgy is, hogy közben egy megfelelő hosszúságú dalt elénekelnek, vagy számolnak.
4. Öblítsük le a kezet bő, folyó vízzel, majd rázzuk le róla a felesleges vizet.
5. Tiszta és száraz törülközővel, papírtörlővel alaposan szárítsuk meg.

A védőnő tesz a gyerekek kezére egy kis krémet, vagy megkérheti a gyerekeket, hogy csapjanak egymás kezébe. Ezután egy UV lámpa segítségével megvilágítja a krémet a gyerekek kezén, mely kéken világít. Ezzel arra is felhívja a gyermekek figyelmét, mennyire is fontos a kézmosás, mivel a kórokozók láthatatlanok számunkra, és hogy mennyire könnyen terjednek az érintkezés által. Ezt követően a gyerekek élményszerűen azt is megtapasztalhatják, hogyan kell alaposan megtisztítani a kezünket, mert a védőnővel együtt elmennek kezet mosni. Végezetül az UV lámpa segítségével kiderül, hogy mennyire alaposan tudtak a gyerekek kezet mosni, és sikerült-e elsajátítani a helyes kézmosás lépéseit.

received_2717787018473235 received_2641908169453631 received_1242361559468508 received_688986475085119 received_3505311462897101

A gyerekek mindig nagy lelkesedéssel fogadják ezeket a játékokat. A védőnők pedig nagyon fontosnak tartják, hogy időben szoktassuk rá a gyereket a higiénia alapvető lépéseire, hogy ezek rutinszerűen beépülhessenek a mindennapjaikba, és ezáltal a családjuk életébe.