Rota vírus

 

Alkalmazása Élő, legyengített emberi rotavírust tartalmazó vírus vakcina, amely védettséget ad a csecsemő 6 hetes korától, a rotavírus okozta gyomor- és bélhurut (hasmenés és hányás) ellen. A vakcina szájon át, cseppek formájában beadandó gyógyszer, alkalmazása nem jár injekció beadásával.
Oltási reakciók

Az oltás beadásának ideje:

Láz, hasmenés, hányás, puffadás jelentkezhet.

A Rotavírus ellen többféle vakcina is létezik, ezeket különböző oltási séma szerint adjuk, a csecsemő 6 hetes korától.

Betegség rövid leírása A rotavírus a csecsemők és kisdedek hasmenéssel, hányással járó megbetegedéseinek a leggyakoribb okozója világszerte. A betegség annál súlyosabb, minél fiatalabb életkorban történik a fertőzés. Gyakran jár súlyos kiszáradással, mely kórházi kezelést igényel. Az óvodáskor végére gyakorlatilag minden kisgyermek legalább egy alkalommal megfertőződik.

A rotavírus fertőzés következtében 1-2 nap lappangási idő után viharos gyorsasággal hányás, hasmenés alakul ki, amely ezután 3-7 napig tart.

Enyhe formában a hányás ritka, napi 4-6, a szokásosnál lazább széklet tapasztalható.

A középsúlyos formában lehet láz, hányás. Az általános állapot rossz, a gyermek elesett, rossz a közérzete. A gyakori vizes hasmenések következtében a kiszáradás jelei: figyelhetők meg: a bőr száraz tapintásúvá válik, könnyen ráncba emelhető lesz. A szem alatt karikák jelennek meg, a nyelv és a nyálkahártyák szárazzá válnak, az ajak kicserepesedik. Csecsemőknél a kutacs besüpped, gyakori a magas láz.

A legsúlyosabb formában a beteg gyermek állapota órák alatt rendkívül leromlik, a gyermek aluszékonnyá, apátiássá válik, a fent említett tünetek jelenléte mellett. Gyakori a magas láz. Ez az állapot kizárólag kórházban kezelhető, szoros orvosi és laboratóriumi ellenőrzés mellett.

Meningococcus C

Alkalmazása  A vakcina a C csoportú Neisseria meningitidis baktérium okozta fertőzések megelőzésére szolgál.
Oltási reakciók

Az oltás beadásának ideje:

 Az injekció helyén kialakulhat bőrpír, duzzanat, nyomásérzékenység és fájdalom. Jelentkezhet láz, ingerlékenység, aluszékonyság, csökkent étvágy.

A védőoltás 2 hónapos kortól adható

Betegség rövid leírása  A C csoportú Neisseria meningitidis baktériumok súlyos, akár életveszélyes fertőzéseket is okozhatnak, például agyhártyagyulladást (meningitisz) és vérmérgezést (szepszis). Az agyhártyagyulladás az agyhártyák, azaz az agyat és a gerincvelőt körülvevő hártyáknak a gyulladásos megbetegedése.
A betegség lefolyása legtöbbször súlyos.

Meningococcus B

Alkalmazása A vakcina a B csoportú Neisseria meningitidis baktérium ellen nyújt védelmet. A baktérium felszínéről származó négy különböző összetevőt tartalmaz.
Oltási reakciók

Az oltás beadásának ideje:

Az oltás helyén bőrpír, fájdalom és duzzanat jelentkezhet, az oltott végtag fájdalmas lehet mozgatáskor. Jelentkezhet magasabb láz, ingerlékenység, fokozott sírás, hányás, hasmenés, étvágytalanság.

A védőoltás 2 hónapos kortól adható.

Betegség rövid leírása Ezek a baktériumok súlyos, néha életveszélyes fertőzéseket okozhatnak, mint amilyen a meningitisz (az agyat és a gerincvelőt védő hártyák gyulladása) és a szepszis (vérmérgezés).  Az agyhártyagyulladás az agyhártyák, azaz az agyat és a gerincvelőt körülvevő hártyáknak a gyulladásos megbetegedése.
A betegség lefolyása legtöbbször súlyos.

Bárányhimlő

   
Alkalmazása Oltással a serdülőkortól súlyosabb lefolyású betegség kialakulása kivédhető, valamint csökkenthető a felnőttkori övsömör létrejötte és súlyossága.

A védőoltás varicella-zoster vírust tartalmaz, amely a bárányhimlő kórokozója. Az oltóanyag legyengített vírust tartalmaz, így nem okoz bárányhimlőt egészséges embereknél.

Oltási reakciók

Az oltás beadásának ideje:

Fájdalom, duzzanat és bőrpír az oltás helyén, ritkább esetben láz és bőrkiütések.

Több vakcina van forgalomban, 9 illetve 12 hónapos kortól adható.

Betegség rövid leírása A bárányhimlő jellegzetes, hólyagos kiütéssel járó, lázas megbetegedés. Korántsem ártalmatlan, mivel minden 10. fertőzöttet súlyos szövődményekkel is kezelni kell. Az emberek 80-85 %-a még gyermekkorban átesik a fertőzésen.

Kullancs okozta agyhártyagyulladás

Alkalmazása A vakcina a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás (kullancsenkefalitisz) ellen biztosít védettséget.
Oltási reakciók  Bőrpír és duzzanat a vakcina beadásának helyén, láz, álmosság. Előfordulhat izületi- és izomfájdalom, általános rosszullét, influenzaszerű tünetek, fejfájás.
Az oltás
beadásának ideje
Egy évestől kortól adható, de egy évestől 2 éves korig a vakcina alkalmazása kizárólag az előny/kockázat arány orvos általi gondos mérlegelése alapján történhet.
Betegség rövid leírása  Eszméletlenség, bénulások léphetnek fel, amelyek akár halálhoz is vezethetnek. A tünetek attól függenek, hogy az agy mely területeit érinti a gyulladás.

Influenza

Alkalmazása Ez a vakcina segít megelőzni az influenzát..
Ha valakinek beadják az oltást, akkor az immunrendszer, a szervezet természetes védekező rendszere (ellenanyagok termelésével) kialakítja a saját védelmét a betegség ellen. Az oltás egyik összetevője sem tud influenzát okozni.
Az influenza egy olyan gyorsan terjedő betegség, amelyet többféle típusú vírustörzs okozhat, és ezek évente változhatnak. Ezért szükség lehet arra, hogy minden évben újra beoltsák gyermekét. Az influenzát legnagyobb valószínűséggel a hideg hónapokban, októbertől márciusig lehet elkapni. Ha gyermeke nem kapta meg az oltást ősszel, akkor tavaszig még érdemes beoltatni, mert addig fennáll annak a kockázata, hogy gyermeke elkapja az influenzát. Kezelőorvosa tanácsot tud adni az oltás beadásának optimális idejéről.
Oltási reakciók  fejfájás, rossz közérzet, izomfájdalom, étvágytalanság, hasmenés, a beadás helyén jelentkező bőrpír, fájdalom, duzzanat.
Az oltás
beadásának ideje
 
Betegség rövid leírása Az influenza vírusos megbetegedés, melyet láz, orrfolyás, köhögés, fejfájás, rossz közérzet, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata jellemez. Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjednek. A betegség egyik legfontosabb szövődménye a tüdőgyulladás, de okozhat ezen kívül idegrendszeri gyulladásokat, izomgyulladást.

Hepatitis A

Alkalmazása A betegséget a Hepatitis A vírus okozza. Emberről emberre terjed.
 Oltási
reakciók
 ingerlékenység, fáradtság, fejfájás, fájdalom és bőrpír az oltás beadásának helyén
Az oltás
beadásának ideje
 Két oltás, minimum 6 hónapnak szükséges eltelni a két dózis között.
Betegség
rövid
leírása
A hepatitisz A vírus emberről emberre terjed étellel és itallal, vagy a csatornából szennyezett víz útján. A hepatitisz A vírus a fertőzéstől számított 3-6 hét múlva okoz panaszokat. Ezek émelygés (rossz közérzet), láz és fájdalom. Néhány nap múlva a szemfehérje besárgul. A tünetek fajtái és súlyossága eltérőek. Kisgyerekeknél sárgaság nem alakul ki.

Kombinált meningococcus elleni vakcinák

Alkalmazása Az emlékeztető védőoltás torokgyíkmerevgörcsszamárköhögés, és járványos gyermekbénulás megbetegedésekkel szemben biztosít védelmet.