7617c046ac866245374ca1204eaa45fb

Csecsemő és gyermekgondozás

Minden gyermeknek joga van a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, egészséges felnevelkedését és jólétét biztosító saját családi környezetben történő nevelkedéshez. A csecsemők és gyermekek gondozása komplex tevékenység, amely a gyermekgyógyász szakorvos, a háziorvos, a védőnő és gyermeket gondozó család együttműködésén alapul. A gondozás célja a gyermekek egészségének megőrzése, a veszélyeztetettség és a szövődmények megelőzése, illetve a problémák megfelelő időben történő felismerése, a családi kötödés kialakulásnak segítése és a szocializációs folyamat támogatása. Eltérő fejlődésmenet esetén szakemberhez való irányítása.

Igényelhető szociális juttatások: H_szocialis táblázat 2021

*****

Az első napok az újszülöttel

Honnan tudhatom, hogy jól megy a szoptatás?

Tájékoztató gyermekágyas anyák részére

Kedves Édesanya!

Szeretettel köszöntjük abból az alkalomból, hogy gyermeke megszületett! Most, hogy karjában tartja kisbabáját, szeretnénk az alábbi rövid ismertetővel segíteni Önt a sikeres szoptatásban.

Helyes szoptatási gyakorlat

A szoptatás megkezdése előtt győződjön meg arról, hogy a legkényelmesebb helyzetben van-e. Székben ülve tegye fel a lábát, a hátát és a karját támassza meg párnával. Császármetszés után jobban esik a fekvés. Mindenkinek egyénileg kell kitapasztalnia, hogy számára melyik a legjobb testhelyzet.

Amikor szoptat, figyeljen a következőkre:

A mellre helyezéskor emelje gyermekét a mellbimbó magasságába úgy, hogy a kisbaba orra szemben legyen a mellbimbóval. Az első időszakban ehhez szüksége lesz egy párnára. Kisbabája az oldalán feküdjön, feje, válla, csípője egy vonalban legyen, és forduljon teljes testével az ön teste felé!

A mellbimbót a csecsemő felső ajkához érintve várja meg, amíg nagyra nyitja a száját-mintha ásítana- és akkor húzza rá őt a mellére!

A kisbaba jól van mellen, ha olyan közel van, hogy a hasuk összeér, a bimbóudvar egy részét is bekapja (alul többet, mint felül), álla a mellhez ér, ajkai kifelé fordulnak, az anya mellbimbói nem fájnak a szoptatás alatt.szoptatas_kozepes_kep

Várja meg, hogy a kisbabája az első mellett alaposan kiürítse, mielőtt áttenné őt a másik mellére! Egyes csecsemőknek elég az egyik mell, míg mások minden szopáskor mindkét mellből szopnak.

Ha le szeretné venni a csecsemőt a melléről, finoman csúsztassa a kisujját a szája sarkába vagy gyengéden nyomja le az állát, hogy megszűnjön a vákuum, és sérülés nélkül ki tudja buktatni a mellbimbót a kisbaba szájából.

Ha a csecsemő nem megfelelő testhelyzetben szopik vagy nem jól veszi a mellet a szájába, a bimbó érzékennyé vagy sebessé válhat, ami a fájdalom miatt elégtelen tejtermeléshez vezethet. Ebben az esetben kérjen segítséget!

Bár a szopást veleszületett reflexek segítik, a megfelelő technikát az újszülöttnek és az édesanyának is tanulnia kell. Egy kis türelemmel és kitartással azonban gyorsan mesterévé válnak ennek.

A csecsemő megfelelő tejellátását az biztosítja, ha igény szerint szoptatják. Ez azt jelenti, hogy az édesanya mindig mellre teszi gyermekét, amikor jelzi, hogy szopni szeretne. Nem kell megvárni, amíg a csecsemő sírni kezd.

A kisbaba már akkor készen áll a szopásra, ha:

-gyors szemmozgások láthatóak a szemhéja alatt

-lágy gügyögő hangokat hallat vagy sóhajtozik

-cuppog, szopó mozgásokat végez, kezét szájához viszi

-nyugtalanná válik

Mindig tegye mellre kisbabáját, ha úgy látja, hogy szívesen szopna, és hagyja mellen mindaddig, amíg szopni szeretne! Ha jól van mellen a csecsemő, akkor a hosszú szoptatás sem sebesíti ki a mellbimbót. A csecsemők naponta legalább 8 alkalommal szopnak. Az éjszakai szoptatás is nagyon fontos, mert ekkor több termelődik a tejtermelést serkentő hormonból, és az éjszakai szopás hiányában a mell fájdalmasan túltelítődhet. Amennyiben a kisbaba nem szopik legalább nyolcszor 24 óra alatt, a szoptatáshoz ébreszteni kell. A tejtermelést a mell kiürülése serkenti, minél több tej ürül ki a mellből, annál több tej termelődik. Az emlő korán elkezdett és gyakori kiürítése megalapozza a megfelelő tejtermelést, és megelőzi az emlő fájdalmas túltelítődését. 

Azt ajánljuk, hogy kerülje cumisüveg, cumi és bimbóvédő használatát, mert ezek megváltoztatják a szopás módját és nehezítik a szoptatást.

Jól megy a szoptatás, ha:

-a csecsemő legalább nyolcszor szopik 24 óra alatt, sokuk naponta 12-16x is szopik. Screenshot-2019-12-03-at-9.30.22

-éjszaka sem telhet el 5 óránál hosszabb idő szoptatás nélkül

-szopás közben hallhatóan nyel és a szoptatás végére ellazul

-a harmadik életnaptól naponta legalább három széklete van, amely a negyedik nap után aranysárga, anyatejes széklet

-az ötödik életnaptól legalább 5-6 kellően nedves pelenkája van, vizelete víztiszta vagy halványsárga

-a harmadik életnap után után nem csökken súlya és az ötödik életnaptól megindul a súlygyarapodás

-a tizedik életnapra visszanyeri születési súlyát

-az anya melle a szoptatás végére megkönnyebbedik, felpuhul.

Azonnal forduljon orvoshoz, védőnőhöz vagy szoptatási tanácsadóhoz, ha a következőket tapasztalja: gyermeke aluszékony, nehezen táplálható, kevés vizelete van vagy vizelete sötét színű, erős szagú. A harmadik nap után is mekóniumot (fekete, ragacsos széklet) ürít. Súlya a harmadik életnap után is csökken, a tizedik napra még nem nyerte vissza a születési súlyát. Állandóan sír és sehogyan sem lehet megvígasztalni.