CSALÁDVÉDELMI SZOLGÁLAT

csvsz

Ha Önöket a várandós állapot olyan súlyos válság-helyzetbe hozta, hogy a terhesség megszakítását mérlegelik, forduljanak bizalommal a Családvédelmi Szolgálathoz. Náluk meghallgatásra, megnyugtatásra, támogatásra, információra számíthatnak annak érdekében, hogy a válsághelyzet megoldására Önökkel együtt közösen pszichés, orvosi, szociális és egyéb támogatási lehetőségeket találjanak. A tanácsadáson nyugodt körülmények között átgondolhatják a helyzetet, a válságot előidéző tényezőket és azok megoldásának lehetőségeit. Ennek érdekében tájékoztatást kapnak a támogatást nyújtó állami és civil szervezetekről, a rászorultságtól függő pénzbeli, természetbeni és a gyermekek után járó ellátásokról és az örökbe adás lehetőségéről. A tanácsadás minimum kétszeri megjelenést igényel, melyre – ha lehet – az anya és az apa együtt menjen el. Kérjük, ne hamarkodják el a felelős döntést! Előfordulhat, hogy több beszélgetésre van szükség, melyre biztosítanak lehetőséget. Ha Önök mégis úgy döntenek, hogy a szülői szerepet nem tudják vállalni és az örökbe adás lehetőségével sem kívánnak élni, akkor legkorábban az első megjelenést követő harmadik napon kérhetik a terhességmegszakítást. Ez esetben információt kapnak annak körülményeiről, a testi és lelki rizikó tényezőiről, az utógondozás lehetőségeiről, valamint a fogamzásgátlás személyre szóló módszereiről.

Az ország egész területén a Családvédelmi Szolgálat szolgáltatásai térítésmentesek. Tekintettel arra, hogy komoly döntés előkészítéséről van szó, a tanácsadás időtartama legalább 45 percet vesz igénybe, és előfordulhat, hogy valamennyit várakoznia kell. Ezért kérjük, hogy amennyiben megoldható, kiskorú gyermekét ne vigye magával. 

Igénybe vehető szolgáltatások:

Családtervezési tanácsadás 

  • Gyermekvállalás. Mi az, ami megtehető a leendő gyermek egészsége érdekében.
  • Fogamzásgátlás. Személyre szóló módszerek (előnyök, hátrányok, hatásmechanizmusok).
  • Felkészítés a nőgyógyászati és egyéb vizsgálatokra. 

Ifjúsági tanácsadás 

  • Egészséges életvezetés. Felnőtté válás (testi-lelki változások, önismeret, rizikótényezők, megelőzés).
  • Párválasztás-családalapítás (női, férfi szerepek, egymással szembeni elvárások, felelősség, szeretet, szerelem, a harmonikus párkapcsolat, a család szerepe, az élet tisztelete, védelme).
  • Fiatalkorúaknak házasságkötés előtti tanácsadás.

Családvédelmi tanácsadás

  • Családtámogatási ellátási formák.
  • Tanácsadás súlyos válságban lévő, a terhességmegszakítás gondolatával foglalkozó párok (nők) részére. 

A Budapest Főváros Kormányhivatala budapesti kerületi hivatalaihoz, valamint a Pest Megyei Kormányhivatal járási hivatalaihoz tartozó Családvédelmi Szolgálatok címlistája és előjegyzési időpontjai itt találhatók: 

Családvédelmi Szolgálat aktuális cím listája innen elérhető: https://www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/jarasok/csaladvedelmi-szolgalat