Mi legyen otthon a házipatikában

A legnagyobb gondosság mellett is előfordulhat, hogy a családban valaki rosszul lesz, megsérül. Érdemes egy kisebb dobozt, szekrényt vagy fiókot fenntartani az alapvető gyógyszereknek, hogy ha baj van, azonnal kéznél legyen a segítség!

1: Fájdalom- és lázcsillapító

Érdemes legalább kétféle, különböző hatóanyagú készítményt tartani otthon, mert ha súlyosabb a fájdalom, akkor tudjuk váltogatni a készítményeket és így kevésbé lép fel túladagolás veszélye. A gyógyszerész biztosan segít abban, hogy mely készítményeket érdemes beszerezni. Ha van a családban gyerek, akkor az ő részére is legyen otthon mindig kétféle gyógyszer, valamint kevésbé közismert tény, de a kutyát, macskát tartók a házikedvencük részére is jó, ha tartanak ilyesmit. A humán készítmények az állatokra veszélyesek, ezért kérjük állatorvos tanácsát az állat érdekében!

2: Hasügyek

Bizony, ha a belekben zajló folyamatok túl gyorsan vagy túl lassan történnek, érdemes erre előre felkészülni és beszerezni hashajtó, valamint hasfogó gyógyszert. Kúp vagy tabletta formájában elérhetőek ezek. Egy kis puffadásgátló, hányáscsillapító, széntabletta, bélnyugtató, valamint probiotikum is jó, ha van otthon.

3: Görcsoldó

Nemcsak hasi görcsökre, de például felfázással járó fájdalmakra is alkalmazható. Bélgörcs, gyomorgörcs, menstruációs fájdalom esetén is nagy segítség lehet – utóbbi esetben esetleg az 1-es pontban jelölt fájdalomcsillapítókkal kombinálva.

4: Megfázás elleni készítmények

A szokásos forró italok segíthetnek egy hirtelen meghűlés esetén. Emellett jó, ha van otthon orrspray és torokfájás elleni cukorka, valamint esetleg köptető és köhögéscsillapító. Egy jó házipatika segíthet a megfázás gyors leküzdésében!

5: Sebkezelés

Sebfertőtlenítő folyadék, sebgyógyulást segítő krém vagy zselé, illetve ragtapaszok és kötszerek nagyon fontos, hogy legyenek otthon, hiszen egy hirtelen baleset esetén azonnal el kell tudni látni a kisebb sebeket.

6: Alvássegítők

Egy kis citromfűtea vagy gyógynövényes nyugtató tökéletesen megfelel a célra. A lényeg, hogy a stresszes helyzetekben valamilyen módon segítsük az alvásunkat, hiszen sokszor pont ez sérül, pedig ilyenkor lenne a legnagyobb szükség a jó alvásra.

7: Antihisztamin

Nemcsak allergiás panaszok esetén jöhet jól, de megfázásos tüneteknél is segíthet a belobbant nyálkahártyák csillapításában. Sok olyan készítmény van, ami receptköteles, de kaphatók recept nélkül is hatásos készítmények.

8: Savlekötő

Egy nagyobb lakoma vagy egy kezdődő reflux betegség esetén előfordulhat, hogy a sav visszafolyik a nyelőcsőbe, ezzel kellemetlen érzést okozva. Egy enyhe savlekötő segíthet a tünetek csökkentésében.

9: Fájdalomcsillapító krém

Rándulások, ficamok, lumbágó esetén jelenthet nagy segítséget, ha azonnal tudunk ehhez a készítményhez nyúlni, mert van otthon. Krém vagy zselé formában is megfelelő lehet, mindenki azt használja, ami neki bevált.

10: Az általában szedett gyógyszerek

Az általunk általában szedett gyógyszerek és vitaminok utánpótlásáról időben gondoskodjunk! Nagyon fontos, hogy ne maradjunk a szokásosan szedett gyógyszerek nélkül még néhány napra sem.

+1: Hasznos eszközök

Egy lázmérő, vérnyomásmérő, esetleg vércukor mérő jól jöhet, különösen akkor, ha egyébként valamelyik családtagnak olyan betegsége vagy betegségre való hajlama van, ami szükségessé teszi ezeket. Fontos, hogy jó minőségű eszközök legyenek, de nem kell a legdrágábbat megvenni. Fásli, illetve a már említett kötszerek, ragtapaszok is legyenek otthon mindig.

A gyógyszerész szívesen segít, ha megjelöljük, milyen célból szeretnénk vásárolni a gyógyszert. Ha megvan a kis gyűjtemény, időről időre ellenőrizzük a lejárati dátumot: aminek lejárt a szavatossági ideje, azt mindenképpen vigyük vissza a patikába. Természetesen fontos az is, hogy gyermekek és kevésbe beszámítható családtagok elől el kell zárni a szekrényke tartalmát. Ezek a készítmények segíthetnek az enyhébb panaszokat megoldani. Fontos, hogy ha súlyosabb a helyzet, vagy 2-3 napon belül nem tapasztalunk javulást, akkor keressük fel az orvost!

Ne legyen rá szükség, de ha mégis, akkor jó, ha felkészülünk a rázós helyzetekre.